HSB, Hyresgästernas sparkasse- och byggnadsförening, startades 1923 i Stockholm med målsättningen att producera goda och sunda bostäder till rimliga priser. Året därpå stod HSB:s första hus klart, på Skånegatan på Södermalm.

I Röda Bergen uppförde HSB sin första större samlade bebyggelse, uppdelad på fem lokala bostadsrättsföreningar. Cirka 375 lägenheter stod inflyttningsklara i oktober 1925. Lägenheterna varierade i storlek från 1 rum med kokvrå till 2 rum och kök.

Tongivande var Sven Wallander. Han var verkställande direktör i HSB och även chef för HSB:s arkitektkontor, och utarbetade tillsammans med medarbetarna John Edoff, Nils Lindberg och Anders Löfgren ritningarna för HSB:s hus i Röda Bergen.

Till de nya inslagen i husen hörde maskinellt utrustade tvättstugor med centrifug, varmmangel och ångtork. En av landets första panncentralanläggningar installerades i området. Även om originalinredda kök är sällsynta i Röda Bergen och svårförenliga med dagens anspråk, så var de inredda med stor omsorg utifrån tankar om hemarbetets behov. Planeringen skedde i samarbete med Statens Standardiseringskommitté med riktlinjer för höjd- och breddmått och genomgående dispst/pst av inredningen med spis, arbetsbord, skänk och diskbänk med marmorskiva.


Detalj av ett sirligt tecknat lägenhetsbevis från 1932 för lägenhet nr 137.